Soundscape-een kwestie van zelfbehoudTijdens het schrijven spoten Joy Divison, Sex Pistols, The Stranglers, Elvis Costello uit mijn speakers maar wees gerust, van hen zul je hooguit een gesmoord gitaarriffje horen in de soundscape die mijn roman vergezelt. Woorden zijn immers het instrument waarmee de schrijver beleving oproept bij zijn lezers. Maar toch, zelfs in de stille slaapkamer waar je ’s avonds in een boek verdwijnt, is er geluid, geluid dat je nauwelijks opmerkt, het ruisen van de cv-radiator, een druppelende badkamerkraan, geritsel van een pagina… Dit is het niveau waarop deze soundscape zich afspeelt.

Fijnproeversfilmpjes
Het geluid voor Een kwestie van zelfbehoud is gecomponeerd door Eric Blom, een goede vriend van mij. We kennen elkaar van de Filmacademie in Amsterdam waar we halverwege de jaren tachtig nachtenlang doorbrachten achter de montagetafel en in de opnamestudio. Eric werd regisseur en muzikant (klik hier voor het werk dat hij maakt met Bear Project), ik journalist en schrijver. Een enkele keer, op een lange zomeravond waar geen eind aan wil komen, kijken we op zijn boot schaterlachend naar de grimmige fijnproeversfilmpjes die we samen maakten, zoals De Man Zonder Angst, Lui Zaad en Darwin. Toen mijn roman zijn eindfase naderde, beloofde Eric niet alleen een trailer te maken maar ook een soundscape.

studioDecor
De eerste versies leken verdacht veel op een soundtrack, de autobanden scheurden over de pagina’s, maar geleidelijk vond Eric wat hij zocht, een decor van geluid dat de beleving van de lezer subtiel intensiveert. Of het werkt? Zet je koptelefoon op, voer het volume een tikje omhoog en klik hier. (Sorry, op mobiele apparaten kun je wel het boek lezen, maar je hoort geen geluid. Wordt aan gewerkt…).