ghostwriter
Illustratie: SlimVirgin.
Wél verhalen in je hoofd maar geen vaardige pen in je hand? Geen probleem. Je kunt mijn geest inhuren om jouw boek te schrijven. Als ghostwriter kruip ik als het ware onder je huid, zoek naar de stem, de taal en de toon die bij jou passen en vind de woorden die jouw ervaring, gevoel en kennis optimaal vertolken. We overleggen, ik laat je voorbeeldteksten lezen en na een intensieve schrijfperiode ziet je boek het licht. Mijn geest, jouw woorden, jouw verhaal.

Het verschil tussen een ghostwriter en een eindredacteur
Sommige mensen vragen me wat het verschil is tussen een ghostwriter en een eindredacteur. Eigenlijk is dat eenvoudig samen te vatten met: een ghostwriter schrijft, een eindredacteur niet. Met een eindredacteur ga je in zee om je boek te laten redigeren, met een ghostwriter om je boek te laten schrijven. Bekende sporters, acteurs en politici maken er veelvuldig gebruik van. Ze laten zich uitgebreid interviewen en zien hun verhalen later tussen twee kaften terug. Denk bijvoorbeeld aan The Art of the Deal van Donald Trump, Living History van Hillary Clinton en An American Life, de biografie van Ronald Reagan. Over de laatste gaat overigens het verhaal dat hij er nimmer aan het lezen van ‘zijn’ boek toekwam. Een journalist die Ronald Reagan vroeg naar de publicatie van zijn autobiografie, kreeg als antwoord: ‘I hear it’s a great book! I mean to read it one day!’

Laten we sparren over jouw ideeën
Broed jij op een verhaal dat je wel kunt vertellen maar niet goed op papier krijgt? Zoek je een schrijver voor een boek, een blog, een column of een speech? Neem gerust contact met me op. Tijdens een afspraak kunnen we – kosteloos – sparren over jouw ideeën en ontdekken hoe ik je daar bij kan helpen.

Een recent voorbeeld van een boek dat ik als ghostwriter schreef, is Ik, nummer 23.