Natuurlijk, ik kan geduldig afwachten tot dit een alledaagse straatbeeld is. Ik geloof in de kracht van abri’s maar ik geloof ook in het bereik van social media. Hoort Een Serieuze Schrijvert puffend op een zolderkamer te zitten, de ene volzin na de andere eruit te persen en verre te blijven van krabbels, tweets en ander nodeloos digitaal gebabbel? Ja, volkomen mee eens dat wie dan ook nodeloos gebabbel dient te vermijden, volkomen mee oneens dat er louter gezwetst wordt in het sociale medialandschap. Antieke opvatting: sociale media maken hooguit zichtbaarder hoe verzot de mensch is op leuteren, verbazingwekkend dat menigeen de dragers van het geleuter de schuld geeft. Dus: ik ga ervoor, voor de like-buttons, de share-links, een logo, een blog, voor de hele rataplan, voor het complete Personal Branding Pakket.

Famous five minutes
Een kennis tempert mijn ambitie. Hij vertelt me dat ik kan volstaan met een Facebook-pagina maar ik ben eigenwijs. Ik wil ook een website, vooral omdat een eigen site meer controle, meer ontwerpmogelijkheden biedt. Ik begin met een telefoontje naar mijn hosting provider en het verzoek om webruimte onder de domeinnaam Hanssen.nl schuiven. Als de database eraan hangt, installeer ik de blogsoftware WordPress. WordPress gaat prat op zijn ‘famous five minutes install’ maar, als halve leek ben ik een halve dag verder voordat alles draait zoals ik wil. En ik ben wéken verder voordat het blog geoptimaliseerd is voor social media: WordPress is een fantastisch open source systeem dat een duizelingwekkende (geheel door vrijwilligers ontwikkelde) hoeveelheid opties biedt waarmee je je site kunt verfraaien en uitbreiden – de zogeheten plug-ins.

Reageren en modereren
Maar welke plugin is het best? Zo spendeer ik een dag aan het uitproberen van de diverse plug-ins die de mogelijkheid bieden reacties van Facebook-gebruikers onder je eigen blogberichten te plaatsen. Handig immers: wie wil reageren, hoeft niet de moeite te nemen op mijn site een account aan te maken. Wie wil er nóg een login? Niemand. Je publiceert gewoon via je FB-account. En ik kan al te ongezouten commentaar gemakkelijk modereren via mijn FB-kanaal. De ene plug-in plaatst de commentaar-box standaard onder álle artikelen, de volgende biedt me keuzevrijheid maar krijgt ruzie met de like-knoppen en de derde trekt het ontwerp van de site uit het lood. Zelfs met de net uitgekomen officiële software van FB zelf, Facebook for WordPress, blijft het tobben: mijn site wordt stukken trager omdat de plug-in de reacties van de Facebook-server moet inladen.

Meerdere talen
Ook leuk maar lastig: je site in meerdere talen aanbieden. Onder het motto act local, think global wil ik mijn content in de wereldtalen beschikbaar maken. Er zal maar een literair agent uit China op je site afmeren…  Ook hiervoor biedt de WordPress-gemeenschap een scala aan mogelijkheden. Ik probeer verschillende plug-ins uit en kies tenslotte voor Transposh. Na het installeren, een fluitje van een cent, verschijnen er vlaggen op mijn site: als ik op de vlag met de rode bal klik, veranderen alle teksten op mijn site binnen een paar tellen in het Japans. Wonderlijk. Ten opzichte van zijn ‘concurrenten’ heeft Transposh een belangrijk voordeel: je kunt de vertalingen, die worden gegenereerd door Google Translate, zelf bewerken via het aanvinken van de box ‘Edit translation’. Aan de Japanse vertaling brand ik mijn vingers niet, maar met het knopje vis ik de grootste steenkolen uit de Engelse en Duitse vertalingen: wanneer Google het woord trailer in het Duits vertaalt naar ‘Anhänger’ maak ik er toch weer ‘trailer’ van. Dat zullen de Duitsers beter begrijpen dan aanhangwagen.

Een duik in de code
Het lastige van dit leuke speeltje is de positionering van de vlaggetjes. Ik wil de taalkeuzeknoppen rechtsboven in de site zien verschijnen, maar om dit voor elkaar te krijgen moet ik diep in de code duiken. Na een uur Googlen ben ik niets wijzer. Ik voeg dit punt bij de lijst plug-ins waar ik hulp bij nodig heb en ga via elance.com op zoek naar een freelancer. Er zijn weinig plekken waar het gezicht van de globalisering zich zo scherp aftekent als op deze site: ik plaats een job posting (‘Hulp gezocht bij fine-tuning WP-plug-ins’) en binnen een paar minuten rollen de kandidaten over elkaar heen. Uit Vietnam, uit Pakistan, de Filippijnen maar ook uit de VS, Spanje en Nederland. Omdat ik hecht aan enige juridische bescherming – je geeft de freelancer immers toegang tot je site – kies ik voor het team uit NL. Ik stort het overeengekomen bedrag in een fonds dat wordt beheerd door elance, zij gaan aan de slag en binnen een paar weken is de klus geklaard. De FB comments-box werkt zoals ik wil, de Transposh-vlaggetjes wapperen op de juiste plek en daarnaast zijn allerlei kleine problemen verholpen. Ik heb nog meer wensen op mjin lijst, maar de site is nu gereed voor zijn doel.