Dát we massaal voor het e-book zullen vallen, is geen vraag meer: in de VS verkoopt Amazon sinds eind 2011 meer e-books dan papieren boeken. De vraag is alleen: op welke drager zullen we e-books lezen? De strijd om het format lijkt nu wel beslecht in het voordeel van het e-pub formaat, maar het gevecht om de e-book reader is nog in volle gang. Zijn we bereid een aparte mobiel toestel te kopen voor boeken of willen we lezen op zaktelefoon en tablet? Vermoedelijk willen we ons e-book straks overal kunnen lezen, net zoals we nu audio en video uit een scala van apparaten kunnen laten stromen. Volgens Forbes maken tablets, de iPad voorop, een gerede kans voorop te lopen in de opmars der e-bookdragers: ze zijn met velen en de toestellen bieden allerlei mogelijkheden voor het verrijken van de leeservaring, in brochuretaal: for the enhanced reading experience.

Soundscape
Eric Blom, de maker van de trailer over Een kwestie van zelfbehoud, stelde dit voorjaar voor om een soundscape te maken rond mijn roman. Soundscape? Geluidslandschap? ‘Ja, ik draai altijd muziek terwijl ik lees,’ vertelde hij. ‘Gewoon, iets op de achtrgrond. Kunnen we niet per hoofdstuk een soundtrack maken, niet te nadrukkelijk maar een passend ambient decor.’ Behalve film- en documentairemaker is Eric vooral muzikant, vandaar. Zijn bedrijf Bear-project componeert muziek voor reclame, documentaires en straks wellicht voor, of rondom, verhalen, e-books. Een vernuftig idee: ik zie mezelf al zitten, in een heerlijke kuipstoel, iPad op schoot, koptelefoon op, helemaal wegzinkend in het universum van een schrijver.

Intuïtieve ‘booktrack’
Googlen op ‘soundtrack for books’ brengt me naar Booktrack, een recentelijk opgericht bedrijf dat Erics idee als uitgangspunt heeft genomen. Booktrack creëert soundtracks voor e-books, geluid met een intuïtieve intelligentie, een sound van het elastische soort. Want, tijdens het lezen van je e-book synchroniseert de soundtrack zich met de tekst én met jouw leessnelheid zodat de pauken niet beginnen te roffelen tijdens een tedere liefdesscène. Geïnteresseerd? Op het boekenplankje van Booktrack worden Alice in Wonderland en Dracula al aangeboden als ‘an immersive reading experience’.

Book app
Prachtige vondst, deze letterbioscoop maar, ik heb honger, ik wil meer, ik wil álles. Flarden van het originele manuscript, documenten waar het boek op is gebaseerd, het the making of-verhaal, nieuwsupdates, recensies, video’s. Er blijft nog maar één optie over: ik moet een book app ontwikkelen rond mijn roman. Tik ‘book app’ of ‘magazine app’ in en aanschouw de mogelijkheden. App designer doet alles geheel gratis voor je: ontwikkeling, lancering in de app stores van Apple en Android, the works. Voorwaarden: ze moeten jouw enthousiasme over je concept delen and if so, pakken ze vijftig procent van de opbrengst. Een volstrekt redelijk, eigentijds business model maar, omdat Apple ook al tientallen procenten pakt, blijft er wel weinig aan de strijkstok hangen. Andere bedrijven bieden aantrekkelijke out-of-the-box oplossingen waarmee je hupsakee een app kunt maken maar zodra je je app in de i-stores wilt hangen, zit je vast aan abonnementsvormen van honderden dollars per maand. Evenmin ideaal.

Simulator
Ik wil controle houden over mijn app, over de code, over de hosting, over de aanbieding in de stores. En ik wil een app ontwikkelen voor alle platformen, niet alleen voor Apple’s iOS en Android, maar ook voor Blackberry en Windows Mobile. Buzztouch is een kanshebber: toegankelijke site met video tutorials, grote community van ontwikkelaars, laagdrempelig instapmodel, mogelijkheid tot self-hosting en een online dashboard waarmee je je app kunt beheren en aanpassen. Ik speel er een middag mee en tover met een iPad simulator een eenvoudig app-menu op mijn scherm, maar veel verder kom ik niet. Het leerpad is te steil. Verder met Phonegap, deze open source software, die door Adobe is omarmd, biedt alles wat ik wil maar de lat ligt te hoog voor deze amateur-developer. Als ik op Odesk ‘phonegap’ in toets, vind ik een paar ontwikkelaars met ervaring in deze. Met hen ga ik contact opnemen. To be continued.